zoeken

Klaas van Donkersgoed

De Buddylijn is een vaste rubriek in de Volgboei, waarin jullie vertellen over jezelf: hoe je aan het duiken ‘verslingerd bent geraakt’,  over een spannende of mooie duikreis die je eens gemaakt hebt, welke vriendschappen het duiken je heeft opgeleverd of iets anders wat je aan de andere DTW-ers kwijt wilt. En het aardige is: niet de redacteur bepaalt wie er de volgende keer aan het woord komt, maar dat doe je zelf door aan het slot van je verhaal de volgende schrijver ‘aan je buddylijn te knopen’! Dit keer een bijdrage van Klaas.

klaasZou je dat wel doen? Duiken? Is dat niet erg gevaarlijk? Wat is er eigenlijk te zien? Wat kost dat?  Kan je wel zwemmen? Snorkelen? Ben je al bij dokter Jan geweest voor de keuring? Dat soort vragen…. Nou daar had ik wel een antwoord op. Ja, dit lijkt mij wel wat en daarom ga ik het doen!
In 1994 kwam ik zo voor het eerst in aanraking met de duiksport en tot op de dag van vandaag is duiken nog steeds mijn grote hobby. Ik heb daar nog geen dag spijt van gehad!

Jarenlang bestond er maar één sport in mijn leven en dat was voetbal. Als klein jochie ben ik op het schoolplein begonnen. Tot verdriet van mijn moeder heb ik vele schoenen stuk getrapt. Maar niet voor niks: vele jaren later speelde ik in 1e elftallen bij VVOP (Gelderland), daarna bij Neo’25 (Brabant) en uiteindelijk in Woerden bij Sportlust ‘46. Altijd op een heel behoorlijk amateurniveau. Hierbij hoorde een gedisciplineerd weekritme: op dinsdag en donderdag trainen en op zaterdag een competitiewedstrijd. Dit deed ik vanaf mijn 16e tot rond mijn 30e jaar.

 

klaas-voetballer-webDaarna had ik mijn hoogtepunt als voetballer wel gehad en zakte af naar lagere teams: 2e elftal, 3e elftal.  Toen vond ik het niet leuk meer. Ik vroeg me op een dag af wat ik nog op het voetbalveld deed en trok mijn conclusie. Ik stopte met voetballen.  

Inmiddels waren onze beide zoons lid geworden van Sportlust  en er werd nog een leider gezocht. Ze kennen je, ze vragen je en het leek me wel leuk en zo werd ik leider, daarna sectieleider, later technisch coördinator en tevens trainer van diverse elftallen bij Sportlust.   

Qua sport deed ik al lange tijd helemaal niets meer. En dat is heel relaxed, veel tijd over omdat je niet hoeft te trainen en wedstrijden te spelen, maar voelde toch ook weer niet goed. Ik zocht weer een zekere mate van lichaamsbeweging en dan met iets wat ik in ieder geval ook op heel hoge leeftijd nog zou kunnen volhouden. Dat werd dus duiken. (NB: Jaren later ben ik overigens wel fanatiek gaan hardlopen omdat ik de duiksport voor wat betreft lichaamsbeweging toch ook wel heel beperkt vond) .

Eerst moest ik aantonen aan de eisen van het snorkel C brevet te kunnen voldoen. Vervolgens volgde ik de 1-sters theorie opleiding van Arthur Palache. Schafte samen met Ad Molenaar, deels via Ad Vernet, mijn eerste duikspullen aan. Peter van der Panne nam Ad en mij vervolgens mee naar het diepste deel (4 meter!) van het toenmalige polo bad van Batenstein. En op 20 februari 1994 maakte ik mijn eerste echte buitenduik. Nou, een duik om nooit te vergeten. Zo koud was het! Het leek wel een ijsduik!

klaas-eerste duik-1994-webDeze eerste duik was echter niet  afschrikwekkend genoeg om er mee te stoppen. In tegendeel, ik vond het steeds leuker worden. En zo kan ik nu terugkijken op een behoorlijke hoeveelheid duikervaring.  
Eerst natuurlijk het behalen van de NOB duikbrevetten in Nederland.  Het beeld dat dan direct weer naar boven komt zijn de fameuze ritten in de bus van Rene Nederend naar Oostvoorne en Zeeland. 

Dan de duikreizen naar warmere oorden. Mijn eerste trip was een Red Sea Safari met DTW naar Egypte.  Daarbij herinner ik mij de tenten op het strand. En de arme Egyptische helpers, die steeds onze chemische toiletten moesten legen.  Dat moest nog al eens, want vrijwel alle DTW-ers hadden wel last van darmstoornissen. Ondanks dit, was het onder water natuurlijk echt genieten. De gedachte die onder water toen meer dan eens door mijn hoofd schoot was dat er geen mooiere plek is dan onder water: wat is er nou mooier dan genieten van alle leven, de rust, het zweven in het warme water, geen gezeur aan je hoofd…alleen het geluid van je eigen gebubbel? En wie denkt er nog aan zijn werk als je onder water bent. Niemand toch? Na deze trip ben ik nog meerdere malen met DTW en op eigen gelegenheid naar Egypte geweest, daarna nog naar diverse Europese landen en tenslotte ook nog wat verder weg naar onder andere Oman, Maldiven, Maleisië, Indonesië en Bonaire.

Vanaf mijn pubertijd fotografeer ik al met spiegelreflexcamera’s. Enkele jaren geleden mocht ik van Lex proberen in Egypte onder water foto’s te maken met zijn camera.  Dat voelde echt als opnieuw beginnen met fotograferen. Toen Lex later een nieuwe camera kocht, nam ik de oude camera van hem over. Vorig jaar heb ik een hele nieuwe onderwatercamera gekocht en nu ga ik bijna altijd met camera onder water: je weet maar nooit wat je tegen komt en dan zou je maar geen camera bij je hebben!

klaas-P5140595-webklaas-P7171892-webEen paar jaar geleden werd er binnen DTW gevraagd of er eens wat duiktripjes georganiseerd zouden kunnen worden. Nou vond ik ook wel dat er toen niet zo veel meer georganiseerd werd. Nu bleek Nancy al zeer veel ervaring te hebben met duiken in West Europees water. Dat kwam uitstekend van pas. Zo heb ik met haar de duiktrips naar Denemarken en Cornwall georganiseerd. Zo kom je ook nog eens ergens anders dan in dat warme tropische water!  Voor volgend jaar staat een duiktrip naar de wrakken van Scapa Flow in Schotland op het programma.

Ik duik nu al bijna twintig jaar en geniet nog steeds volop van deze hobby. Mijn idee is om dat nog zeker twintig jaar (ahum..) vol te houden. Duiken verveelt nooit!

Ik wil de buddylijn graag doorgeven aan Koen Los.klaas-PC284198-web

Last Update: General update: 14-06-2022 08:07

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Nederland Onderwaterland Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*, 4*.
Schema Senioren en jeugd Duikverhalen Nederland Sitemap
  Specialisaties   De Buddylijn  
  1* of 2* instructeur      

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.