zoeken

Nancy Uittenboogaard

Nancy UittenboogaardTja, ik probeerde die buddylijn toch echt te vermijden. Maar Jan Bosman is een doorzetter en een enthousiaste duiker, het is hem dus toch gelukt om die lijn bij mij aan te haken.

Bij deze stel ik mij voor als Nancy van Schaik-Uittenboogaard, 39 jaar, getrouwd en trotse moeder van Bart (8) en Jan (6). Bart en Jan snorkelen nu bij de jeugd en vermaken zich best. Ook al heeft Jan soms bepaalde uitspraken die ik van Jeroen Verkroost hoor…iets over okselhaar… Wie weet wordt dat nog een ”wist u datje”.  Mijn man Albert  is ooit ook lid geweest van DTW en na het behalen van zijn tweede ster is hij nu actief als duiker bij de vrijwillige brandweer.
Vooruit, bij deze ga ik mijn duikgeschiedenis toch eens op papier zetten. Moet zeggen dat het eigenlijk best wel leuk is om het verleden op te rakelen.

Het begon toen ik als kind al veel in aanraking kwam met water. Vooral de lange zomervakanties werden vaak aan de kust gevierd. Zo reden we met een Citroën Hy busje acht weken lang door Zuid Europa. We kampeerden het liefst vrij en dan stonden we op de prachtigste plekken aan de kust.

image8Oimage9mdat mijn vader al in 1972 begon met sportduiken, vergezelde een Zodiac (rubberbootje), een  compressor, een duikuitrusting  en een aantal duikvrienden onze vakanties. Het mooiste vond ik dat mijn vader het een en ander opdook van wrakken. Zo zag ik dat er allerlei heel fraaie voorwerpen werden opgedoken.  Ongelooflijk dat het allemaal zo lang op de bodem van de zee had gelegen. Dat vond ik toch wel bijzonder, die spanning van wat er nu weer boven water werd gehaald. Het woord amfora kreeg ik niet snel te horen, dat was te riskant. Maar over vazen hadden we het wel. Het kan dan ook niet anders dat toen al stiekem de liefde voor het duiken werd ontwikkeld.

Ik begon op mijn vijfde jaar echte hoekduiken te maken in de Egeïsche Zee nadat ik met opzet de viskoffer van mijn broer in zee had geschopt. Voor straf moest ik de viskoffer opduiken. Ik kreeg een bril, snorkel en een paar oranje flippers toegereikt en zo begon mijn zoektocht onderwater naar de afgezonken viskoffer met inhoud.

Na dit avontuur  wilde ik mijzelf nog meer ontplooien, nog dieper en langer onderwater blijven genieten van de stilte en de nieuwsgierige visjes die mij vergezelden.
Mijn vader liet mij in een vakantie eens kennis maken met perslucht, met een enkel-4 met een ademautomaat. En zo begon mijn zoektocht naar schelpjes en het genieten van de langere tijd onderwater.
We waren als gezin lid bij duikvereniging Orca te Alkmaar. Er werd niet alleen gedoken maar er waren ook diverse specialismen in de zwemsport, zoals onderwaterrugby en vinzwemmen. Met het vinzwemmen begon ik op mijn tiende jaar. Ik heb veel wedstrijden gezwommen, lange afstanden in zowel binnen- als buitenwater. Zo werd ik nog Nederlands kampioen op drie afstanden (200m, 400m en 3 km).

Mijn vader liet mij al op mijn veertiende mijn eerste duikbrevet halen. In 1992, op mijn achttiende, verhuisde ik met al mijn duikbrevetten op zak naar Woerden en werd ik meteen lid van Duikteam Woerden. Ik vond dit een kleine,  maar gezellige vereniging. Tot de dag van vandaag  ben ik nog steeds lid van deze club die behoorlijk actief is en flink gegroeid is en daar ben ik best trots op!  

nancy-image1Grappig is dat veel mensen je vragen of je in Nederland wel wat kan zien onder water. Die vraag is mij  al zo vaak gesteld. En ook de vraag wat ik dan de mooiste locatie vond betreft duiken. Ik zeg telkens weer, en daar ben ik nog steeds van overtuigd, dat elke locatie waar dan ook zijn eigen charme heeft. Boeiend vind ik de manier van duiken, daar zit zeker verschil in. Zo hou ik van het avontuur vooraf, en niet van het setje omhangen, plonsen en follow the leader! Brrrr, daar krijg ik al zenuwtrekjes van. Laat mij maar ergens van een boot of kant afgaan en zelf alles regelen, erin en eruit komen, zelf mijn duik bepalen.

Zo heb ik ook ooit een duik gemaakt in Oostenrijk, een grotduik. Na goede voorbereiding en navraag bij een duiker die de grot goed kende en hebben we uiteindelijk in de grot gedoken. Dat er een gedenkplaat bij de ingang van de grot was, maakte je wel alert!  Ja, er kan van alles mis gaan, koppie erbij houden! Na de duik was het nog niet klaar: touwen, extra flessen en apparatuur weer opbergen. Actief duiken is dat! Heel wat anders dan vanaf een bootje het water inspringen. Het bleek trouwens  dat ik de eerste vrouw was die in deze grot gedoken had! Dát noteer ik dan natuurlijk wel in mijn logboek!

Dat je duik soms niet verloopt zoals je zou willen is mij ook wel vaker gebeurd, helaas. Zo moet ik nog steeds aanhoren dat het toch wel hele mooie treinstellen waren daar in Cornwall onderwater. Maar ik ben deze 7 (of waren het er 8?) enorme locomotieven gewoon voorbij gedoken!! Tja, de duik die daarna volgde heeft  het voor mij en Klaas toch wel weer goed gemaakt. Ruim een uur onderwater en innig contact gehad met een stel zeehonden. Wat zijn dat toch sierlijke beestjes, ze volgen je, zijn zo nieuwsgierig! Ze willen op een bepaalde manier toch contact maken, door in je vinnen te bijten. Die duik was heel bijzonder!

nancy-image3Na een aantal jaren minder actief te zijn geweest met duiken, doordat ik druk was met het verschonen van luiers e.d., heb ik enkele jaren geleden het duiken weer opgepakt.

Zo heb ik samen met Klaas een aantal keer om de tafel gezeten, lekker gebrainstormd. Daaruit bleek dat we een aantal leuke ideeën hadden om een duiktrip te organiseren naar een niet zo standaard oord. Zoals gezegd, dat pionieren dat trekt mij aan.  Idee was om het betaalbaar te houden, bereikbaar met eigen vervoer zodat de duikuitrusting meegenomen kon worden. De eerste bestemming was Stenderup te Denemarken, ooit eerder door Duikteam Woerden bezocht. De uitdaging was om verscheidende duikstekken te vinden met variëteit in type duiken. We maakten in die week zowel zeer ondiepe als heftige stromingsduiken. Het was leerzaam, gezellig en smaakte naar meer!

Maar ook erg leuk was het landschap bovenwater, het genieten van de natuur en de uitleg van onze bioloog Gert over welke type/merk vogel daar op die tak zat.

Al met al een zeer geslaagde week en enthousiaste deelnemers, dit vroeg gewoon om weer een reisje te organiseren. Het jaar 2012 stond er dan een week gepland om met een groep duikers af te reizen naar Zuid West Engeland. Altijd opbouwend qua beleving zeggen we dan maar tegen de deelnemers, en dat is ook deze keer weer heel goed gelukt.

In de ALV van 2012 werd er gevraagd naar een commissie voor wrakduiken, daarbij stak ik graag mijn hand voor op omdat ik eigenlijk al stiekem op dat moment een bestemming in gedachte had!

nancy-image6Samen met Walter van Oostrum en Klaas van Donkersgoed organiseren we een week naar Noord Schotland, naar Scapa Flow. Dit is een bestemming met alleen maar wrakken, die daar al vanaf de Eerste Wereldoorlog liggen. Eind mei van dit jaar vertrekken wij daarheen met 12 enthousiaste deelnemers.
Alle deelnemers zijn al maanden druk in de weer, oefenen en duiken het gehele jaar door. Ze oefenen een aantal nuttige skills die voor deze reis een gewoonte moeten worden. Doordat iedereen zo lekker bezig is, zijn er ook vele specialisaties voltooid en daardoor is de club zelfs weer een aantal 4-ster duikers rijker geworden.
Ik moet toch ook bekennen dat ik ook erg kan genieten van een duik,  gewoon een dagje naar Zeeland. Twee duikjes maken met enthousiaste duikers.  En dan vooraf al genieten van wat je zoal gaat tegenkomen, van de donderpadden met hun eieren, van de snotolf, en van de vele prachtige naaktslakken die er rondkruipen. De Grevelingen  en de Oosterschelde gaan mij nooit vervelen!  

Na de duik even alles de revue laten passeren en horen wat ieder heeft gezien. Zo stond ik onlangs sinds  jaren weer eens bij de Zeelandbrug. Er is veel veranderd onder water. Maar er is ook veel veranderd qua leven onderwater.  Wat een divers leven!  Naaktslakken, dodemansduim (wit en geel), wulken met eieren, hele kettingen van eieren van naaktslakken, galatea (kreeftachtige), tubularia en ja die donderpad met eieren. Elk seizoen weer anders en daarom is het ook zo mooi!

Naast het organiseren van  leuke duiktrips,  zit ik verder niet echt stil. Graag trek ik graag mijn banen in het zwembad, met of zonder monovin. Ik loop graag hard en probeer ook nog tijd te vinden om op de wielrenfiets te stappen. Verder fotografeer ik, lees graag een goed boek, werk ik twee dagen bij een implantoloog en onderhoud ook nog een druk gezinsleven.

De komende 2e Pinksterdag staat weer in het teken van de triatlon te Woerden. Dit jaar doe ik graag weer mee aan een achtste triatlon; 500 meter zwemmen in de SIngel, 20 kilometer fietsen en als laatste mijn minst favoriete onderdeel: 5 kilometer hardlopen.
Zou er nog tijd over zijn, pak ik graag mijn spiegelreflex en trek erop uit om lekker te fotograferen.

Waar ik echt blij van wordt, is om te zien dat we als kleine vereniging heel divers zijn betreft duiken. Er is veel aanbod in specialisaties, de vereniging is  gegroeid v.w.b. het aantal instructeurs, er is een grote jeugdgroep waaruit weer nieuwe duikers voortvloeien, er zijn buitenlandse duiktrips naar diverse bestemmingen en met bepaalde doelen. Met andere woorden, we verrijken steeds met zijn allen de vereniging met een groot aanbod, dat is een heel groot compliment lijkt mij zo!

Zo zie ik nieuwe mensen de club binnenlopen. Ik stel mij dan voor en raak vanzelf met ze aan de praat.  Zo ben onlangs een oude buurjongen bij DTW tegengekomen! Hij is intussen lid geworden, duikt niet, maar hij is zeker inzetbaar als handige man. Zo heeft hij mij  geholpen om mijn dubbelset  weer in elkaar te zetten. Nogmaals bedankt  Jeroen!

Zo wil ik bij deze meteen de buddylijn doorgeven aan Jeroen Smit. Waarschijnlijk zal hij deze lijn eerder gebruiken als seinlijn...  Wordt vervolgd.

Last Update: General update: 26-10-2021 09:08

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Nederland Onderwaterland Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*, 4*.
Schema Senioren en jeugd Duikverhalen Nederland Sitemap
  Specialisaties   De Buddylijn  
  1* of 2* instructeur      

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.