zoeken

Lex Reichenfeld

Met zo'n mooie uitnodiging van Gert kan ik natuurlijk niets anders doen dan het lijntje aanpakken. Immers één duiker is geen duiker en een buddypaar heeft ook veel meer plezier onder water.

Mogelijk hebben jullie al wat van mijn duikverhalen gelezen bij DTW, maar we zijn inmiddels al weer enkele jaren van duikervaring verder sinds dat ik in 1996 lid werd van onze club! Dus ik ben even in mijn archieven gedoken (het logboek) en heb de volgende informatie aan het papier toevertrouwd:

Ooit ben ik gestart met een PADI open water opleiding op zak en had ik me ingeschreven voor de 1* opleiding met zo'n 10 andere enthousiastelingen. Eerst natuurlijk de theorie en praktijk in het zwembad met o.a. Fons van der Meer, Nancy en Ad Vernet. Hierna volgden de buitenduiken die veelal op Oostvoorne plaatsvonden.
Mijn 1e duik was ik erg druk met apparatuur en het uittrimmen bezig en was ik erg jaloers op mijn begeleider die zeer relaxed in het water hing!!! En dit terwijl ik los van de moeite om goed uit te trimmen het ook wel koud begon te krijgen!

Na enkele oefenduiken viel het Bert(mijn duikmaatje) en mij op dat er veel duikers direct na de duik in de auto stapten en er snel vandoor reden... Bij navraag hoorden we dat een aantal begeleiders nog een 2e duikje in Zeeland gingen maken in de Oosterschelde of de Grevelingen. Ondanks dat we als aankomend 1ster-duiker en eigenlijk ook als 1ster-duiker nog geen bevoegdheden hadden om samen te duiken (de officiële status anno 1996!!!) hebben we toch maar de stoute schoenen aangetrokken en zijn samen de 'eenvoudige duikstekken' gaan verkennen. Immers met een rijbewijs op zak kun je ook nog niet goed autorijden en ervaring opdoen is dan ook een must.

Als redelijk geoefende duikers gingen we op aanraden van een van de begeleiders een duikje maken bij de haven van Bruinisse.
Een mooie duikstek langs de dijk waar veel te zien was! Alleen hadden we allebei een duiklamp die ca. 1 uur brandtijd had en met de oefening van die ochtend op Oostvoorne was inmiddels 40 minuten verbruikt. Dus na zo'n 20 minuten ging eerst lamp 1 en daarna lamp 2 uit!!! En dan is het ook op 8 meter erg donker. Maar als je de duiklamp uitdoet en even wacht en de lamp weer aandoet, heb je nog net een klein beetje licht om je instrumenten af te lezen. En dan zo snel mogelijk naar ondiepte waar je wel meer daglicht hebt.
Na deze ervaring hebben we allebei maar een back-uplampje aangeschaft!

Na alle mooie duiken in Nederland (Reeuwijk, Vinkeveen, Grevelingen en de Oosterschelde) werd het tijd om het buitenlandse water wat verder te verkennen.
Eigenlijk was ik al een beetje verziekt door m'n PADI-brevet wat ik op St. Maarten heb gehaald en door de duiken op Corsica en de Malediven waar de flora en fauna erg kleurrijk is!
Maar met de extra duikervaring van DTW en de vele duiken met diverse buddy's was het trimmen inmiddels een stuk beter geworden en ook het luchtverbruik was laag, waardoor langere duiken in het buitenland met de mooie kleuren het vooruitzicht waren!
En dit moest in Sharm El Shaik te Egypte gerealiseerd gaan worden. Het was een supermooie duikvakantie waaruit nog enkele vriendschappen zijn ontstaan.
Het luchtverbruik werd zelfs als een competitie ervaren, waarbij sommigen toch de limieten van de minimale druk om mee boven te komen ver overschreden! Hetgeen voor de duikleider toch een moment was om een waarschuwing te geven! En terecht.
Ik dook zelf veel met een Iers vrouwtje die nog net geen kieuwen had, maar wel ruim won van de rest. Helaas ga je als buddypaar te water en moet je toch allebei tegelijk naar boven, maar een beetje lucht extra overhouden is nooit verkeerd!
Deze vakantie heb ik vele nieuwe vissen en andere beesten onder water waargenomen en het was natuurlijk de eerste keer Egypte en alle soorten waren nieuw voor mij. Ook hebben we op diverse duiken zwart- en wittiphaaien gezien en ook de grotere Oceanic White tip shark! Kortom een superervaring, zo in de Egyptische wateren.

Hieronder beschrijf ik nog enkele opmerkelijke duiken die ik na deze eerste ervaring heb gemaakt:

Duik nr. 334 Egypte, Fu Gani Datum: 30 mei 2001

De 1e bootduik die Annemiek en ik maakten vanuit het resort in El Qusier. We doken samen met een gids, Ai Man genaamd, die veel kennis van het onderwaterleven had en ons vele mooie dingen tijdens deze duik heeft laten zien. Het was met z'n drieën natuurlijk lekker duiken zonder een hele groep erbij. Gewapend met de camera (SEA & SEA motormarine II) daalden we af naar het rif. We kregen mooie koraaltuinen te zien met de vele kleuren van het softkoraal en er tussendoor zandvlaktes waar vele buisalen uit het zand staken. Naarmate je dichterbij de alen kwam zakten ze weer langzaam in het zand. Moeilijk te fotograferen objecten. Even verderop was het weer raak met een blauw gevlekte pijlstaartrog, die grotendeels onder het zand lag. Toen we te dichtbij kwamen ging hij er dan ook snel vandoor.

Verderop had onze gids alweer een aantal octopussen gespot, die net achter het koraal verscholen zaten. Nieuwsgierig keken ze erboven uit en telkens als de camera in beeld kwam doken ze naar beneden. Ik heb wel enkele foto's kunnen maken, maar thuis gekomen waren ze niet allemaal gelukt. Het was nog het analoge tijdperk met de foto- of diarolletjes en dan krijg je pas na het ontwikkelen de resultaten...
De spelerij met de octopussen duurde wel even en inmiddels had Ai Man alweer een mooie schildpad gespot. In de totale duik hebben we wel 4 octopussen, 6 blauwgevlekte pijlstaartroggen en diverse murenen gezien, naast alle standaardvissen als vlaggenbaarsjes, sergeant-majoorvissen en kegel- en wimpelvissen. Een fantastische duik op een zeer mooi rif.

Duik nr. 706 Bonaire, Punt Vierkant Datum: 12 november 2007

In de vroege ochtend togen Leen en ik naar deze duikstek om het ontwakende en slapende onderwatergebeuren te aanschouwen. Vooraf even een handicap, omdat er toentertijd bungalows precies voor deze duikstek gebouwd werden, maar we konden er toch langs en na het omkleden lagen we lekker vroeg te water. Van bovenaf zagen we her en der al de lichtslapende tarpons langs de rand van het rif liggen. Na de jacht en waarschijnlijk het verorberen van wat lekkere hapjes hangen ze zo lekker langs de wand van het rif. We laten ze ongestoord links liggen en dalen verder af.
De zon begint het onderwaterleven al licht te beroeren en we zien diverse soorten ontwaken. Op datzelfde moment zijn er ook weer soorten als anemonen die sluiten en zee-egels die weer wegduiken in een holletje. Ook de murenen zoeken hun hol weer op om na een drukke nacht de rust weer op te zoeken. In het ochtendgloren ontwaren we een rog, nog te ver om te zien welke, maar we proberen wat dichterbij te komen. Het is een adelaarsrog, die zoals we al vaker hebben gezien in de ochtend en avond langs het eiland zwemmen.

Op deze duik hebben we zeker nog 4 grote roggen gezien; helaas zwom de een wat verder van ons af dan de ander. Omdat er één rog was die mooi op het zand lag, is die mooi op de plaat vastgelegd, naast andere foto's wat meer in de verte!

Voorzichtigheid bij het benaderen is een must om de vis niet op te schrikken, maar ook om op te passen voor zijn staart met de stekels (denk aan onze ex-Steve, de krokodillenvanger). Ik kon tot op een kleine halve meter komen en daarna vond onze rog het genoeg. Majestueus deed hij enkele slagen en was heel snel al weer tientallen meters verder, voor ons dus een onmogelijke taak om erachteraan te gaan.
We hebben daarom genoten van zijn mooie slag die hem weer naar een andere plek voerde.

Een schitterende ervaring zo op de vroege ochtend en meer dan de moeite waard om er vroeg voor je bed uit te komen. Vol van de duik togen we naar de andere vakantiegenoten om onze verhalen te delen.

Duik nr. 897 Nederland, Lokkersnol Datum: 29 mei 2010

sepia bergse diepsluisHet sepiaseizoen is volop in gang en overal is het een drukte van belang. Men verdringt elkaar rond de rekjes en over het stof praten we al helemaal niet meer. Kortom: sepiatijd. In Zierikzee ligt het ex-loodsenbootje de St. Admiraal, die speciaal dit voorjaar de tochten naar de sepiarekjes organiseert. Samen met Frank, mijn duikmaatje van de camping, en een kleine ploeg van maximaal 12 duikers gaan we naar de stek Lokkersnol, die alleen per boot bereikbaar is. Kortom rust en weinig stof verzekerd!
We tuigen ons setje op en varen met een matig zonnetje naar de duikstek, dat vanaf de Zeelandbrug een kleine 3 km verder is (toch te ver lopen met volle bepakking!).
Daar aangekomen checken we de stroming en wachten nog een kwartiertje voordat we te water kunnen. Onder de boot is het ca. 4 m. en daar vandaan zien we de eerste rekjes al staan.


Voordat we er aankomen, zien we op deze diepte al heel veel gevlokte naaktslakken die veel eitjes afgezet hebben. We zijn uiteraard ook benieuwd hoever de sepia's zijn.En die zijn al ver, op de rekjes zijn al honderden eitjes vastgeknoopt en zeker zo'n 10 stelletjes verdeeld over de vele rekjes zijn aan het paren, eieren produceren en vastknopen of hangen nog rond de rekjes. Een fantastisch schouwspel, waar je gewoon minutenlang per rekje kunt genieten van de bezigheden van deze mooie schepsels. Ik heb de gelegenheid om vele foto's te maken en ook enkele filmpjes. We duiken rustig verder langs alle rekjes om alles te aanschouwen en met slechts 12 duikers onder water heb je de rust en ruimte om echt van de sepia's te genieten.

Alle rekjes staan zo tussen de 7 en 10 meter, dus hebben we een lekkere lange duik kunnen maken. Aan boord gekomen was iedereen vol over het sepiagebeuren, alhoewel er één duikpaar was die geen enkele sepia gezien heeft en de rekjes compleet gemist heeft... Ze moeten dus nog maar een keer mee!

Aan ieder verhaal komt een eind, maar niet aan het verhaal van de buddylijn, die moet intact blijven. Maar we zijn wel telkens weer op zoek naar een andere buddy om mee te duiken. Een buddy waar ik dat veel en ook met veel lol en gekheid heb gedaan is Marrie Pauw en ook zij heeft een kleurrijke duikhistorie, dus draag ik met grote eer de buddylijn aan haar over.

Wordt vervolgd door Marrie Pauw!

Lex Reichenfeld

Last Update: General update: 26-10-2021 09:08

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Nederland Onderwaterland Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*, 4*.
Schema Senioren en jeugd Duikverhalen Nederland Sitemap
  Specialisaties   De Buddylijn  
  1* of 2* instructeur      

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.