zoeken

Sulawesi, deel 1

lex-sulawesiHet verhaal begon al in januari van dit jaar toen Bram aan Leen en Marrie vroeg of er nog plannen waren om een verre duiktrip te maken en mogelijk zelfs naar Sulawesi! Leen en Marrie wilden wel en ik had uiteraard ook niet veel bedenktijd nodig om ja te zeggen. Dus in de eerste koude periode van het jaar hebben we al plannen gesmeed. Eerst het ticket en de data bepalen en daarna met Roel afstemmen of er plek is op het resort in Manado (vlakbij het onderwaterpark Bunaken). Op de Duikvaker hebben we Roel nog bezocht en onze reservering definitief gemaakt. Tevens was nu ook het plan om Lembeh Street aan te doen en op suggestie van Bram hebben we ook een paar dagen in Divers Lodge Lembeh geboekt!  Ja, en dan is de reis geboekt in februari en ga je pas in oktober...

lex-schone-slapersMaar eindelijk sta je dan zondagochtend op Schiphol met alle bagage om in te checken. Uiteraard zijn er weer problemen met de handbagage: de trolley met camera-apparatuur woog maar liefst 12 kg en dat mag maximaal 7 kg zijn bij Singapore airlines. Dus zaken overgepakt in de koffer en na wat heen en weer gepraat was deze hobbel genomen. Dan het emotionele afscheid van het thuisfront, want we gaan zeker twee weken weg. Met de zakdoek nog in de hand hebben we even het duty free gebeuren afgestuind voor een Bacardi en wat lekkere Cubaanse sigaren (stinkstokken volgens Marrie!). De andere leden van het gezelschap gingen voor de whisky! Nu op naar de gate en een vakantiebiertje om op onze mooie trip te proosten (om 10.30 uur aan het bier???) .

Om ca. 11 uur togen we naar de gate en was het boarden begonnen. En tijdens het boarden een grote verrassing, want Juud, de vrouw van Roel reist ook mee, ze was even drie weken op familiebezoek geweest. Een lange trip staat nu voor de boeg, want we zouden pas op maandag de volgende dag om 14.00 uur plaatselijke tijd landen en dan ben je toch maar liefst 21 uur onderweg, rekenend met 6 uur tijdverschil.

lex-drie-musketeers2We zijn in Manado, de hoofdstad van Sulawesi, aangekomen precies conform het reisschema en daar stond het welkomst comité van Lumba Lumba diving al klaar. Maxi en Roel stonden ons op te wachten en nadat Roel nog wat belastingzaken geregeld heeft was er de drukke rit door het verkeer van Manado naar het resort.
 Het is altijd een wirwar van scooters, brommers die tussen de auto’s en vrachtwagens doorcrossen. Uiteraard met veel getoeter, want het motto is luid toeteren dan gaan ze wel opzij. En alle manoeuvres worden in de vierkante mm uitgevoerd, maar gelukkig gaat het allemaal goed. Op het resort aangekomen krijgen we een heerlijk cocosdrankje en is er weer een verrassing. Marrie’s lover uit Amerika: Butch is ook aanwezig, dus die zijn we ook alle dagen kwijt!

Nadat een ieder wel of niet de koffer uitgepakt heeft, ligt het hele zooitje in het zwembad, genietend van een heerlijke Bintang met uitzicht op de oceaan! Marrie was in het appartementje nog druk bezig met de koffers en was heftig verontwaardigd dat de “mannen” ook wel de drie musketiers genoemd zo asociaal zonder haar lagen te relaxen. Maar ja, dat is het sexeverschil!

Nlex-aan-boorda een heerlijke nachtrust - inhalen van de verloren slaapuurtjes - zitten sommigen al om 5.30 uur lokale tijd aan het zwembad. Langzaam ontwaakt dan de natuur, maar ook het verkeersgeweld wat onder aan de weg langs het resort raast. En sommige indo’s vinden het prachtig om de boxen van de geluidinstallatie op de auto te hebben in plaats van erin! Dus 80 dB over de weg en dat soms ook s ’avonds laat. Het resort ligt op een helling, waardoor je een mooi uitzicht over de oceaan hebt. In de verte ligt de vulkaan naast het eiland Bunaken, waar we straks gaan duiken.
Marrie heeft haar niet duikplannen omgezet naar misschien een duikje per dag, dus we zullen wel zien wat het wordt. Een heerlijk ontbijtbuffet met vers fruit, eieren elke stijl, toast, bananen en gewone pancakes, wentelteefjes en koffie of thee nemen we als ondergrond mee, waarna we naar beneden lopen naar de duikschool. De duikspullen zijn al vroeg bij de appartementen opgehaald en worden met naam gelabeld, zodat ze precies weten wat van wie is. De duiken zijn allemaal met de boot, maar voor een avond/nachtduik kan ook vanaf de pier gedoken worden.

Na de kennismaking met nieuwe bemanningsleden, maar ook de herkenning van de “oude” bemanning en de check aan boord van je eigen spullen varen we richting Bunaken voor onze eerste duik. Een heerlijk vlak zeetje, wat later een lichte rimpeling geeft, brengt ons na een klein uurtje varen op de duikstek. We hebben er zin aan! Nog even checken hoeveel lood er mee moet en dan weer genieten van de koraaltuinen, mooie drop-offs en alle flora en fauna die we onder water tegenkomen.

lex-schildpadDuik nummer 993 in mijn logboek wordt gedoken op Ron’s Place een duik naar zo’n 31 m voor het spotten van haaien. Anderen hebben inderdaad in de verte haaien gezien, maar het afdalen moet dan snel gebeuren. We zien dit ook weer als een checkduik, dus gewoon lekker genieten van anemoonvissen in alle kleuren en maten die dansend boven de anemonen hangen, maar je soms ook aanvallen. Verder een grote zeeschildpad gezien, lengte ca. 1,2 m, een bruine murene, een pijlstaartinktvis en hele scholen vlaggebaarsjes, trekkersvissen, wimpelvissen etc. etc. De kleuren zijn gewoonweg weer fantastisch en we kijken onze ogen uit.

Boven gekomen pakt de bemanning onze spullen aan en zorgt dat alles klaar staat voor de volgende duik. Dit is weer een van de gemakken van het bootduiken met deze bemanning.

Er wacht ons een heerlijke lunch variërend van een tonijn of kipsandwich tot noedels, witte rijst, nasi goreng met vis of vlees en uiteraard weer het verse fruit ananas, mango, bananen, meloen of papaja. Iedereen zit nog lekker na te genieten van de eerste duik, de een op het voordek en de ander in de kajuit, waarbij tevens het logboek bijgewerkt wordt. Met de vele duikboeken aan boord is het ook zoeken hoe dat ene rood/groene naaktslakje ook al weer heet.
De tweede duik deze dag doen we in Tengah, ook weer een drop-off, die eindigt in supermooie koraaltuinen die vol vis zit. We hebben veel vedersterren, waaierkoraal, zacht koraal, hersenkoraal en geweikoraal gezien. Verder enkele naaktslakken en mooie garnaaltjes.

lex-ugly1lex-naaktslak1

lex-garnaal2lex-anemoon1

Iedereen is inmiddels goed gewend en heeft voldoende lood, kortom we gaan nu twee weken lekker genieten. Deze vakantie waren er drie fotografen en twee video-isten, dus aan foto’s en filmmateriaal ontbrak het niet. Alle beelden worden nu samengevoegd en mogelijk is er nog een avondje Sulawesi in het verschiet. In dit stukje en op de voorplaat alvast wat voorproefjes.
 
Wordt vervolgd...

Lex Reichenfeld

Last Update: General update: 14-06-2022 08:07

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Nederland Onderwaterland Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*, 4*.
Schema Senioren en jeugd Duikverhalen Nederland Sitemap
  Specialisaties   De Buddylijn  
  1* of 2* instructeur      

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.