zoeken

Ga naar onze facebookpagina!

Volg ons op twitter

follow-dtwTwitter

Sulawesi, deel 2

We zijn inmiddels al weer bijna vijf maanden terug, maar met de herinneringen in gedachten en de foto’s en films als bewijs ligt de reis nog goed in het geheugen! In Nederland zijn we intussen weer met het voorjaar bezig en DTW heeft alweer een aantal duiken op het forum staan. Het weer lijkt zelfs wel ‘tropisch’!

Maar even weer terug naar Manado te Sulawesi. We hebben veel duiken in Bunaken het nationale onderwaterpark gemaakt. Dit park ligt rond het  eiland Bunaken en kent  veel verschillende duikstekken: drop-offs, koraaltuinen, een scheepswrak, maar ook zanderige vlaktes! Deze zijn ontstaan door het indertijd bekende dynamiet vissen. De vissen raakten erdoor verdoofd of werden gedood en kwamen bovendrijven, maar de schade aan het koraal was vernietigend. Gelukkig is deze vis methode al lang uitgebannen en is men bezig om middels betonnen en stalen bollen een nieuw kustrif te maken.    
Het koraal zie je al weer terug  komen, ook omdat men stukken koraal transplanteerd en op de bollen bevestigd om langzaam het ecosysteem te laten herstellen. En ik moet zeggen dat sinds mijn eerste duik hier in 2008 er al veel koraal terug is, dus er is hoop!

Woensdag 26 oktober: Duik nr. 997 House reef van Lumba Lumba nachtduik.

Vol verwachting gaan we - Bram, Maxi (onze duikgids) en ik - op zoek naar de mandarijnvissen.  Zo net tegen de schemering moeten ze verschijnen en inderdaad Bram en Maxi liggen op een gegeven moment vlakbij een stelletje parende mandarijnvissen en krijgen ook spontaan een fijn gevoel van dit mooie schouwspel. Helaas heb ik geen plaatjes van dit schouwspel kunnen schieten! Dit soort vis  is erg schuw en iets te veel licht doet hen verdwijnen. Later op een andere nachtduik in Lembeh Street heb ik ze gelukkig op de plaat kunnen vastleggen. Verder was dit een schitterend mooie nachtduik en hebben we o.a. bended snale zwart/wit, harlekijn shrimp, diverse vedersterren, ghost pipe fish, two eyed lion fish en diverse zeesterren en ze egels gezien!
Vrijdag 28 oktober: Duik nr. 1000 Sacha’s point Een relaxte duik langs een mooie begroeide wand met veel waaierkoraal, gorgonen, hier en daar een grote schildpad en opeens een stel duikers (Bram en Leen) met een spandoek van het thuisfront. Annemiek en Marcel hebben hun schilderkunst aan het doek toevertrouwd, supermooi! Mijn jubileum duik werd dus compleet gevierd met een spandoek onder water, felicitaties onder water, een champagne douche bij terugkomst en een mooie kaart, T-shirt  en nog een T-shirt met opschriften van alle duikers en bemanningsleden.

Zaterdag 29 oktober: Duik nr. 1003 op Lekuan

Een superduik langs een van de wanden… heel veel schildpadden gezien, een wit tip rifhaai die maar liefst 3x voorbij kwam zwemmen! Helaas voor het filmpje wat ik van deze haai heb gemaakt zat er een macrolens op de camera… Maar in gedachten zie ik hem nog voorbij zwemmen. Verder hebben we weer veel soorten naaktslakken gezien en ook nog een banded sea snale en een napoleon vis. Een duik dus om in te lijsten.

Maandag 31 oktober:  Verslag uit het geheime dagboek van Marrie (dit verhaal is strikt vertrouwelijk!!!)

Goedemorgen lief dagboek. Weer een nieuwe dag en de zon schijnt weer. Nog twee duikdagen bij Lumba Lumba. Vandaag ga ik twee duiken maken. Het wordt een gezellige dag. Butch gaat zijn 200e duik maken. We gaan richting Popo, is niet zo lang varen ong. 30 minuten. We hadden een BBQ geregeld en de Boys van de boot waren druk met het voorbereiden van de sate. De knoflook wordt in een pot met een stok helemaal fijn gemaakt, ze zijn er druk mee.

(Stukje geschreven door Leen:)
Nadat we na de eerste duik bovenkwamen, was het dan ook gelijk de sate proeven. We hadden kipsate en spekjes, ook aan stokjes. De sate was er in twee smaken. Lekker , erg lekker zelfs en pittig. De pittige moest je wel een slokje water achter aangooien, maar toch het was allemaal erg lekker. De eerste duik is Marrie met Butch gaan duiken. Butch moest gelijk onderwater foto’s van Marrie maken. Het was zijn 2003 duik, dus daarom ging Mar mee. Nadat ze boven kwamen stonden wij klaar om de foto’s en film te maken. We hebben een DTW-shirt volgetekend en onze naam erop gezet. ‘s Middags is Marrie met Lex gaan duiken.

(Weer door Marrie:)
Ik heb mijn duik met Butch gemaakt, was een mooie duik. Aan het einde van de duik, voordat we boven kwamen heb ik hem een kus op zijn kop gegeven en gefeliciteerd. Boven water stonden ze allemaal klaaar voor foto’s en video en zijn T-shirt die we gemaakt hebben. De Boys waren al bezig met het bakken en wat Leen al schreef, heel lekker. De tweede duik heb ik met Lex gemaakt. Toen we boven kwamen hadden Rick en Max de bikini aan die had ik voor Max meegebracht. Die gasten hebben zo’n lol. Lex had voor mij van zwerfhout een Octopus gemaakt, die kreeg ik omdat ik nu stop met duiken en die is alvast voor mijn niet gehaalde 300e duik! We waren vroeg thuis en zijn een poos in het zwembad gaan zitten. Ik ben in slaap gevallen en natuurlijk krijg ik dan weer water op mijn kop. Net zo als op de boot, lig ik lekker, springen ze van boven af met een bom, ben ik ook weer zeiknat, zelfs Klaus doet mee. Nog één duikdag te gaan, dan gaan we verkassen. Na het eten had ik zo’n slaap en al om 9 uur in bed.

In totaal hebben we zo’n 18 duiken kunnen maken op Bunaken en langs de kust van Manado, voordat we naar onze 2e bestemming vertrokken op Sulawesi:  Lembeh street.
 
Het resort Divers lodge Lembeh ligt op het eiland aan de andere kant van Lembeh Street. Het resort bestaat uit  enkele bungalows, die schuin tegen de bergwand gebouwd zijn, met een mooi uitzicht over een baai of over het havengebied van Lembeh Street.  Het duikgebied kent vele duikstekken in deze straat die tussen het eiland en het vast land liggen. Veelal hebben de duikstekken een zandbodem waar het zoeken is naar de vele extreme vissen en ander soortige onderwatercreaturen. Maar er zijn gelukkig ook stukken koraal voor de duikers onder ons die het maar een “ZANDBAK” vonden.(Hè Bram!)

Donderdag 3 november: Duik nr. 1011 Air Bajo III

Inderdaad dit was dus zo’n zandbakduik, maar wel een met veel diverse nieuwe en aparte soorten vis. Verschillende inktvissen, waar de eerste in een stoel van een kokosnoot rustig zijn krantje zat te lezen!! Verder waren er enkele frogvissen, een hengelaarsvis, bladvissen, spookfluitvissen, diverse naaktslakken, egelvissen en koraalduivels!
Hieronder wat foto’s van extreme soorten die we tijdens onze duiken in Lembeh Street gezien hebben:
Divers lodge Lembeh street was een mooie resort waarbij men per groepje een eigen boot met begeleiding kreeg.   Het resort heeft zogezegd veel “prive”  boten die uitvaren, in tegenstelling tot bij Lumba lumba, waar we altijd met 1 boot en het totale gezelschap van het resort uitvoeren. Dit laatste geeft wel een gezelliger gevoel en je bouwt ook een relatie op met de crew! Verder zijn de prijzen bij beide resort niet echt verschillend, zowel qua duikprijzen als het verblijf op het resort en de maaltijden.

Al met al was deze duikreis weer super, met dank aan de resorts van Lumba Lumba en Divers lodge Lembeh.
                        
Marrie en Lex, Leen  en  Bram.

Last Update: General update: 22-07-2020 09:40

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Foto en video Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*
Schema jeugdtrainingen Foto's Nederland Sitemap
  specialisaties Schema volwassentrainingen Foto's buitenland  
      Video's  

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.