zoeken

Ga naar onze facebookpagina!

Volg ons op twitter

follow-dtwTwitter

Noordzeetrip...of naar tropisch water?

22 augustus 2015, dan is het zover, dan gaan we inschepen op de Dolfijn van Martin Bakker voor een onvergetelijke week wrakduiken op de Noordzee. We gaan duiken waar de wind ons brengt, waarschijnlijk de Duitse bocht zijn de plannen. Maar helaas, de wind speelt een te grote rol, windkracht zeven zijn de voorspellingen. Na een tijdje wikken en wegen en tegen beter weten in het weerbericht in de gaten houden, wordt besloten niet uit te varen.

Wat nu?! De teleurstelling is groot. "Omboeken naar wat anders", roep ik uit frustratie. Maar Lex vindt dit zeker wel een serieuze optie. Maar waarheen dan? Na omzwervingen over de hele wereld van Oman, Egypte tot Zanzibar lees ik een artikel over Kaapverdië. Door de twee golfstromingen die hier samenkomen zou de diversiteit aan onderwaterleven hier groot zijn.  Al heel snel is de beslissing dan genomen; Kaapverdië, here we come!

B103529aZaterdagochtend 6.35 uur vertrekken we vanaf Schiphol, en vliegen we via Gambia naar Kaapverdië. Om 13.00 uur plaatselijk tijd landen we op het eiland Sal. Even wennen aan de plaatselijk temperatuur van ruim 30 graden en dan op naar het hotel. Onderweg zijn er overal resorts in aanbouw, het lijkt wel één grote bouwput. Verder is het eiland vrij kaal met een paar kleine heuvels.

In de middag gaan we naar Caboverde Diving (onze duikschool). We zijn er namelijk niet helemaal zeker van of ze daar precies weten wat sidemount duiken inhoudt. Helaas is op zaterdag de duikschool dicht en moeten we nog even geduld opbrengen. Dit lukt overigens redelijk goed op een zonnig terrasje met een "groot" koel glas bier. Daarna ‘s avonds in Santa Maria heerlijk een tonijnsteak verorberd op een terras met uitzicht over de Oceaan. En nagenieten met een heerlijke Havanna, althans Lex dus!

Opvallend en niet verwacht zijn de keukens, allemaal open en zeer schoon met verzorgd personeel. Terwijl de plaats Santa Maria nog heel anders is, her en der midden in het centrum braakliggende terreinen, waar niets mee wordt gedaan en diverse straten nog onverhard.

B093367aZondagochtend is het zover op naar de duikschool.  Daar aangekomen krijgen we te horen dat we al onze duikspullen, behoudens duikpak en schoenen, in een net moeten doen, waarna we vervoerd worden naar de steiger van Santa Maria. Daar kunnen we in de Zodiac waar we mee gaan duiken pas onze spullen optuigen.

Een van onze gidsen staat bij ons te kijken en maakt een opmerking van; dat wordt toch niets om hier te gaan sidemount duiken. Ik kan het mij niet voorstellen dat jullie alles bij je hebben om de flessen te prepareren. Nadat we onze spullen laten zien moet hij toch terug komen op zijn veronderstelling.

Op de steiger aangekomen is het al een drukte van jewelste, plaatselijke vissers die met hun kleine bootjes terugkomen om hun vis aan te bieden, mannen die vis aan het schoonmaken zijn, vrouwen die vis willen verkopen en onderling ruziën om het beste plekje, lokale kinderen die aan het zwemmen zijn en natuurlijk duikers die willen vertrekken.

B103507aDoor een orkaan die twee maanden geleden heeft plaats gevonden, is een deel van de steiger afgebroken het inladen van de Zodiacs is daardoor een spannende onderneming geworden. Na al deze hectiek varen we uiteindelijk uit voor onze eerste duik, waarbij het wel even wennen is om onze flessen op te bouwen met de best wel grote golfslag. Af en toe stuiteren we over de golven. Ik besluit daarom ook maar af en toe op de bodem van de boot te gaan zitten om nog een beetje houvast te hebben met het opbouwen.

Op de plaats aangekomen wordt het tijd voor onze eerste onderwaterbeleving hier in de Atlantische oceaan. De duikstek heet Relitto kwarcit-Boris.

Kwarcit is van oorsprong een Russische trawler die werd gebruikt voor het vervoer van vluchtelingen uit Senegal en zonk in januari 2006. De Kwarcit ligt op 28 meter en fungeert al als een kunstmatig rif. Een mooie duik zonder enige stroming van belang. Met een heerlijke watertemperatuur van 27 graden aanschouwen we veel grote scholen vis, frogvis, lipvis, papegaaivis en schaaldieren. Door de orkaan van onlangs was het hier te gevaarlijk om het wrak binnen te gaan. Nou ja, stiekem een klein stukje dan.

B093476aDe tweede duik wordt een ondiepere duik van max 12 meter, waarbij de diversiteit onderwater weer groot is, opvallend zijn het grote aantal Murenes. En dan nog eens in diverse kleuren en maten!

Maandagochtend  weer hetzelfde ritueel, eerst naar de duikschool en daarna door naar de steiger in Santa Maria.

Dit keer wordt het een duik naar duikstek Cavala, na de afdaling komen we direct een zeer grote school vissen tegen, die je geheel omsluiten als je stil ligt uitgetrimd, prachtige beleving is dat.

Daarna duiken langs een mooie wand met weer veel murenes en ook onder andere koffervissen.

De tweede duik wordt een duik naar duikstek "de drie grotten". Mooie grotten waarin zich grote scholen vissen bevinden, voor de grot bevinden zich veel vijlvissen. Als je in de grot bent en naar buiten kijkt, levert het lichtspel met al dat leven een prachtig effect op.

B093434aTerwijl ik inmiddels uit een grot ben en Lex nog aan het fotograferen is, heb ik alle tijd om eens te genieten van de blauwe wijdsheid van de oceaan. In de verte zie ik ineens een grote donkere schim op mij afkomen, dichterbij blijkt het een schildpad te zijn die recht op mij afzwemt. Ik proberen Lex te seinen, maar terwijl ik dat doe schrikt de schildpad en is nog sneller weg dan dat hij aan kwam zwemmen.

Tijdens mijn duik merkte ik al dat mijn inflator iets lekte, de aansluiting blijkt lam te zijn. Op de duikschool waren ze heel behulpzaam en hebben een andere oude inflator voor mij. Die hebben we er net voor sluitingstijd nog even aan geknutseld ‘op hoop van zegen’…  Voordat we een terrasje opzoeken voor een lekker drankje doen we nog even de lokale duikwinkel aan. Nou ja duikwinkel, ze hebben niet veel meer dan duikbrillen en snorkels!! Een inflator? Schouderophalend maken ze duidelijk dat ze hier nog nooit van hadden gehoord.

Dus dan maar naar dat terrasje om vervolgens net als de andere avonden weer een heerlijk restaurantje op te zoeken in het centrum. Deze keer een restaurant aan een drukke straat in het centrum met een prachtige binnentuin, alwaar je niets meer merkt van alle drukte op straat. Op de terugweg komen we langs een bar waar ze live, muziek van Pink Floyd spelen. Tja dan kan je natuurlijk niet stug door blijven lopen.

B113720aHet opbouwen tijdens het heen en weer geslinger begint trouwens al aardig te wennen. Helaas slaat de andere inflator vast waardoor hij blijft blazen, ik besluit daarom de rest van de vakantie zonder te doen. Het betere mondblaas werk dus.

Dit keer Choclassa Profonda, ook weer een mooie wat diepere duik waar we ons weer door de vele scholen vis heen moeten wurmen. Tijdens deze duik zien we ook verschillende pijlstraatroggen onder overhangende wanden, veel steenvissen en in een kleine grot komen we een verpleegsterhaai tegen. Het fotograferen van deze haai is een hele uitdaging door de scholen vis die steeds voor de lens willen poseren. Maar met de sidemount set kun je diep in de grot "penetreren" en een mooie foto is dan weer het eindresultaat. Onvoorstelbaar trouwens dat al die vele vissen vlakbij die haai leven…

De tweede duik is op een Portugees wrak Santo Antao. Het in drie delen gebroken wrak zit vol vis. Dit wrak was ook goed van binnen te bekijken. Donderdag maken we nog een duik op dit wrak waarbij we nogmaals een verpleegsterhaai spotten.

Woensdag gaan we ondanks de zeer sterke wind weer de zee op voor een duik op duikstek Peridao. Een duik langs een wand die vooral vol zit met diverse Murenes. Na een duik van 44 minuten komen we weer aan de oppervlakte, waar het flink te keer gaat door de hoge golven. De Zodiac op klimmen is nadat we al onze uitrusting hebben afgedaan nog een hele klus. Goh wat missen we die mooie duiklift uit Scapaflow!

 B123903aOok bij de tweede duik deze dag bij Lost Anker staat er heel veel wind, Op deze duikstek met zandvlakten en overhangende rotsen zien we naast pijlstaartroggen vooral veel steenvissen en natuurlijk weer de scholen vis.

Donderdag gaan we wegens de hoge golven, naar een paar inmiddels bekende stekken duiken, namelijk Choclassa en Santo Antao. Onze grote wens en ook die van andere duikers was duiken op de vulkanische grotten Buracona e Regona. Vanwege het leven en het mooie lichtspel is dat waarschijnlijk de mooiste duikstek op Kaapverdië. Maar door de hoge golven is het deze week helaas te gevaarlijk om daar te duiken. Jammer, jammer, jammer. Moeten we misschien toch eens terug in een rustigere periode; medio mei misschien….?

Donderdagmiddag maken we een extra middagduik op Lost Anker. We krijgen een jonge beginnende gids mee, die zich netjes aanpast aan het tempo van de fotograaf. Hé hé eindelijk begrip voor de fotograaf!!! De gids duikt met één fles van 12 liter en wij met twee flessen met totaal 24 liter. Het grappige is dat hij ons halverwege de duik vraagt hoeveel lucht we nog hebben; nou we hadden nog iets van 150 bar per fles, terwijl hij zelf met 1 fles nog maar 100 bar had. Aan het einde van de 70 minuten durende duik komen we nog langs de duikstek Drie Grotten. Daar heeft de gids nog maar 50 bar over en besluiten we een opstijging te maken. Voor onze gids de langste duik die hij ooit heeft gemaakt. En wij? Wij hadden nog 120 bar over met 24 liter. Ook deze duik weer veel leven gezien zoals murene, pijlstaartroggen, vijlvissen, lipvissen, naaktslakken, steenvissen en scholen Jack-vissen.

 B083263aDe laatste duikdag staat gepland op vrijdag en Bram gaat zijn 300ste duik maken. Het grappige is dat ik ook duik 100 en 200 met hem gemaakt heb. Die waren alleen wat frisser op Vinkeveen! De 1e duik was op een diepe duik naar zo’n 28 m met ietwat minder zicht, een koudere stroming en op diepte was er wat minder te zien. Ondieper (18 m) werd de temperatuur weer de gebruikelijke 28 gr C en was er veel te zien. In een grotje zelfs vier murenes naast elkaar en uiteraard hebben we onderweg met een Kaapverdiaans biertje getoast op de 300ste duik!

Aan het einde van de ochtend maakten we onze laatste duik zoals we ook de vakantie begonnen zijn, op het wrak Relitto kwarcit-Boris. Alleen stond er deze keer zeer veel stroming, we konden met moeite bij het wrak blijven, door ons vastte  houden, voort te trekken en heel hard te vinnen. Na 20 minuten moesten we wegens deco-verplichtingen al weer beginnen met de opstijging. Als vlaggetjes wapperen we aan de shotlijn terugdenkend aan de mooie duiken.

Vrijdagavond gaan we nog even een bar in waar je diverse soorten bier kan proeven. Zaterdag vliegen we zonder tussenstop in 5 uur en 40 minuten weer naar huis. Om weer te wennen aan ons koude kikkerlandje. En dat went natuurlijk niet na zo’n heerlijke week in warm weer van 30+ graden.

Last Update: General update: 22-07-2020 09:40

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Foto en video Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*
Schema jeugdtrainingen Foto's Nederland Sitemap
  specialisaties Schema volwassentrainingen Foto's buitenland  
      Video's  

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.