zoeken

Ga naar onze facebookpagina!

Volg ons op twitter

follow-dtwTwitter

Sint Maarten, Saint Martin en Saba

st-maarten IMG 2103 1000pxOp woensdag 6 september 2017 raasde de superorkaan Irma met ongelooflijk veel geweld over Sint-Maarten en Saba. De beelden op tv en sociale media toonden een totaal vernietigd eiland. Er zijn enkele dodelijke slachtoffers gevallen, vrijwel alle gebouwen zijn zeer ernstig beschadigd of zelfs totaal weg, de infrastructuur is kapot en het landschap is compleet vernield: bruin en kaal.
Wat een schril contrast met de situatie toen Betsie en ik deze eilanden vier weken eerder verlieten met het vaste voornemen hier zeker nog eens naar terug te keren. Simpelweg omdat het ons zo goed bevallen was.
Sint-Maarten is één van de bovenwindse eilanden en ongeveer zo groot als Texel. Het eiland bestaat uit een Nederlands deel (Sint-Maarten) en een Frans deel (Saint Martin). Beide delen zijn ongeveer even groot. 

Het Nederlandse deel heeft ongeveer 40 duizend inwoners en Philipsburg als hoofdstad. Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten. Philipsburg heeft een cruiseterminal voor maar liefst 5 of 6 grote cruiseschepen tegelijkertijd.

De internationale luchthaven Prinses Juliana is op dit deel van het eiland. Deze drukke luchthaven is bekend omdat de landingsbaan letterlijk tegen het strand van Maho Beach aan ligt. Bij het landen kan je de vliegtuigen als het ware aanraken! Het enige dat de startbaan scheidt van het strand is een weg en een hek. Bij vertrek van grote vliegtuigen maken veel mensen er een sport van om achter het vliegtuig te gaan staan, zich aan het hek vast te grijpen en zo de jet blast van een met vol gas vertrekkende Boeing te ervaren. Dit is niet zonder risico. Mensen op het strand worden de zee in geblazen en tijdens ons verblijf hield een mevrouw uit New Zeeland zich niet goed vast aan het hek en kwam met haar hoofd tegen een betonnen rand en overleed ter plekke!

De voertaal op Sint-Maarten is Engels. De munt is de dollar, maar de euro wordt in het algemeen ook geaccepteerd. Toeristen komen veelal uit de USA. Het Nederlandse deel heeft de grote hotels en appartementencomplexen.

st-maarten-schildpad-1000px P7219063Het Franse deel heet Saint Martin en heeft ongeveer 35 duizend inwoners en Marigot als hoofdstad. De voertaal is hier vooral Frans, de auto’s hebben Franse kentekens en de munt is hier de euro. Maar met evenveel gemak wordt de dollar geaccepteerd. Koers voor het gemak 1 op 1. Ook Saint Martin heeft een luchthaven: Grand Case. Deze luchthaven is vooral voor kleine toestellen met vluchten naar bestemmingen in de buurt zoals Dominica, Point-a-Pitre, Anguilla, Saint Barthélemy.  Het Franse deel is in onze ogen landelijker, mooier en rustiger dan het Nederlandse deel.  Er is vrij verkeer tussen het Nederlandse en Franse deel.
Sint-Maarten en Saint Martin hebben een tropisch klimaat en een regenseizoen. Het eiland ziet er daarom ook erg mooi groen uit. Wij verbleven er tijdens het regenseizoen en dat betekende af een toe een flinke bui op je kop. Maar dat geeft niet, want snel daarna schijnt de zon weer op volle kracht. De temperatuur is trouwens altijd 31 graden overdag en ’s nachts zo’n 27 graden. Sint-Maarten kent ruim dertig witte zandstranden, waarvan sommige opmerkelijk rustig zijn.

Wij verbleven op Saint Martin in een klein appartement tegen een berg aan gebouwd met uitzicht over een mooi groot meer. Het voorzieningenniveau is prima. De mensen die wij ontmoet hebben, bleken zonder uitzondering zeer vriendelijk en behulpzaam.       

Sint-Maarten staat niet echt bekend als een duikbestemming. Ten onrechte vind ik. Bij aankomst zochten we een duikcentrum en die vonden we in Grand Case: Octopus Diving. Een professioneel duikcentrum met vestigingen op het Nederlandse en Franse deel. Goed uitgerust met alle noodzakelijk voorzieningen. Alle duiken zijn bootduiken. Er gaan maximaal 8 duikers op de boot en dan kunnen er twee duiken per persoon gemaakt worden.  De duikers zijn veelal toeristen die enkele duiken per jaar in warm water maken. Zonder wetsuit, verder een gehuurde “zwembadduikset”. Ik voelde me een buitenbeentje met mijn 3 mm wetsuit, eigen uitrusting en onderwatercamera.

Duiken op Sint-Maarten is erg makkelijk. Dit duikcentrum liet telkens met een groep van 8 duikers duiken onder leiding van een duikgids. “Zorg dat je bij je buddy blijft” werd steeds gezegd, maar het grappige was dat er helemaal geen buddyindeling werd gemaakt. Iedereen was elkaars buddy, of zoiets.

st-maarten-waaiergorgonen-1000px-P7279647Na een paar duiken werd ik door de captain apart genomen met de vraag wat ik het liefst wilde. Nou zo’n vraag beantwoord ik graag. Vanaf dat moment dook ik gelijk met de groep onder en ging dan met mijn camera als buddy heerlijk fotograferen. Op de afgesproken tijd ontmoette ik de groep weer bij de lijn en kwamen tegelijk weer boven.  De duiken waren relatief ondiep (6 – 20 meter). Het water was lekker warm: 29 graden. Het zicht was zo’n 20 tot 25 meter. Uitstekend dus. De onderwaterwereld is erg mooi met heel veel vis (waaronder nurse sharks!), veel gezond koraal en redelijke veel leuke wrakjes. Supermooi vond ik een veld wuivend waaierkoraal ter grootte van een half voetbalveld. Het leek wel of het ingezaaid was. Zoiets heb ik nog nooit gezien!

Saba ligt vlakbij Sint-Maarten. Je kan er heen per vliegtuigje of per boot.  Beiden manieren van transport hebben hun charmes. Met het vliegtuigje is het maar 10 minuten vliegen en dan land je op de kortste commerciële landingsbaan ter wereld voor vliegtuigen. Zowel voor het vliegtuigje als de bemanning is zo’n landing een hele toer. Er zijn T-shirts te koop met de tekst: “I survived a Saba landing”.

Dan maar de ferry.  Deze ferry werd op het duikcentrum de “vomit comet” (braak komeet) genoemd vanwege de soms wel erg onstuimige overtocht van anderhalf uur.

Gelukkig viel het mee toen wij naar Saba reisden – slechts een enkeling moest de vissen voeren.  De twee duiken die ik op Saba heb gemaakt vond ik supermooi: prachtig onderwaterlandschap en fauna (o.a. zeepaardjes en tarpons). Saba is een vulkanisch eiland. Op een bepaalde plek werd ons gevraagd de handen in het zand van de bodem te steken en wat bleek: warm zand! Erg leuk! 

En toen werd het 6 september... Wij waren inmidels weer veilig thuis in Woerden, maar de eilanden kregen te maken met superorkaan Irma. een van de zwaarste orkaans ooit. 

Ja, we hebben de foto’s gelukkig nog. We hadden al het voornemen om weer eens terug te gaan en dat voornemen is er wat mij betreft nog steeds. Sint-Maarten, Saint Martin en Saba waren voor ons zeer de moeite waard, ook als duikbestemming. De natuur herstelt zich ongetwijfeld wel weer. Het onderwaterlandschap en ook de wrakken kunnen door zo’n orkaan aangetast zijn. Daar valt weinig aan te doen.

De opbouw van de eilanden moet nu weer plaats vinden. Dat gaat veel tijd, energie en geld kosten. Ik bedacht mij dat een mooie vorm van hulp hierbij natuurlijk is, om zo gauw het kan, daar weer naar toe te gaan.

Last Update: General update: 22-07-2020 09:40

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Foto en video Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*
Schema jeugdtrainingen Foto's Nederland Sitemap
  specialisaties Schema volwassentrainingen Foto's buitenland  
      Video's  

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.