zoeken

Een dagje redden.

Om half acht in de ochtend is het dan zover. Mijn wekker haalt mij op deze mooie zondag uit mijn welverdiende nachtrust. Vandaag zullen wij in praktijk moeten laten zien wat wij hebben geleerd op de theorie-avonden redden. Zwager Cor den Boer zal om acht uur voor de deur staan en ik zorg zoals gewoonlijk voor de koffie. De avond er voor had ik hem nog voor gek verklaard omdat we er toch geen uur over rijden naar Vinkeveen, maar hij wilde gewoon ff lekker de tijd nemen. Achteraf was dit een goed idee omdat bijna alle wegen naar Vinkeveen waren afgesloten. Onderweg probeerden we nog langs een barricade te glippen maar dat vond de verkeersregelaar geen goed plan! Om kwart voor negen waren we in Vinkeveen waar het allemaal zal gaan gebeuren.
Ad Vernet, Kik, Mark Verschure, Peter Brokke en Ad & Karin Molenaar waren al aanwezig en hadden reeds een stuk grasveld voor deze operatie afgebakend. Ook waren er al een paar cursisten aanwezig die het schouwspel stonden te bekijken.

dagje-redden1Nadat bijna iedereen in Vinkeveen was aangekomen kregen we de opdracht om alvast te gaan omkleden zodat er aan de instructeurs vast een briefing kon worden gegeven. Na het omkleden kregen ook wij de briefing en werden in groepen verdeeld.

Elke groep zal vier simulaties spelen waarbij je telkens een andere rol had. Als eerste mocht ik de rol van duikleider spelen en mijn buddy Paul Eggink was mijn hulp. Wij wisten beide niet wat er ging gebeuren dus het wachten op een slachtoffer of slachtoffers (Gert Eggink en Anne-Jeanine Janszen) duurt dan ook lang! Opeens kwam er een eind verderop langs de kant een buddypaar boven water uit. Na er rustig heen gewandeld te zijn bleek er zo op het eerste gezicht weinig aan de hand. Op mijn vraag hoe diep ze waren geweest en hoe de duik verder was verlopen kwam het volgende antwoord: “We zijn op iets meer dan 30 meter geweest en het was er prachtig!!!”Wel hadden ze de veiligheidsstop overgeslagen omdat er bijna geen lucht meer in de fles aanwezig was. Gert bleef tijdens het teruglopen euforisch over zijn duik en Anne was het er mee eens zij het in lichtere mate. Gert had wel wat last van zijn gewrichten en was wat slomer dan normaal. Ik zei dat dit door de ouderdom kwam maar dat het ook verstandig was om even aan het zuurstof te gaan. Hulpje Paul werd ingeschakeld om de zuurstofkoffer te halen en op te bouwen terwijl ik Gert gebood te gaan zitten tegen een container. Anne nam op mijn verzoek plaats naast Gert. Na het toepassen van zuurstof op Gert begon ook Anne last te krijgen van haar gewrichten. Paul sloot de tweede slang aan op de zuurstoffles en ook Anne ging aan het zuurstof.

dagje-redden2Tijdens deze simulatie hebben we Cor ook op de kant horen komen. Hij speelde dat hij een klaplong had en schreeuwde als een speenvarken. Maarten van Aken en Jeroen Verkroost hadden de grootste moeite om hem tot bedaren te brengen. Dit schouwspel leverde natuurlijk de nodige toeschouwers op. Nadat deze simulatie was besproken met de instructeurs die over onze schouders hadden meegekeken volgden er nog drie van deze scenario’s.

Bij de debriefing waren we het met elkaar eens dat er naarmate de dag vorderde steeds nauwkeuriger werd gehandeld. Ook vonden wij dat het misschien handig en leuk zou zijn om eens per jaar een opfrissing te volgen voor degene die dat willen. Het was volgens iedereen een geslaagde en leuke dag geweest.

Misschien tot volgend jaar?

Last Update: General update: 14-06-2022 08:07

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Nederland Onderwaterland Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*, 4*.
Schema Senioren en jeugd Duikverhalen Nederland Sitemap
  Specialisaties   De Buddylijn  
  1* of 2* instructeur      

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.