zoeken

Bijzondere ontmoetingen...

Als je al jááren in de Zeeuwse wateren duikt, denk je misschien dat je vrijwel alle soorten al eens hebt gezien. De ene misschien beter of vaker dan de andere, maar echt nieuwe soorten kom je niet zo snel tegen... Maar dat kan soms verkeren!  Dat merkte Lex tenminste deze zomer in de Grevelingen.

IMG 9511-heek

Eind augustus dook hij onder bij Den Osse en kwam daar een (toen nog) voor hem onbekende vis tegen. Gelukkig had Lex zoals vaak zijn camera bij zich en schoot hij bijgevoegde plaat. Een beetje googelen leerde dat het een heek was. Dat is een vissoort die normaliter op grote diepte leeft, maar nu op ong 10 meter diepte rondzwom. Volgens Wikipedia “leeft de heek voornamelijk in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan, vooral aan de randen van het continentaal plat. Hij is minder algemeen in de Noordzee en verschijnt sporadisch aan de kust van de Lage Landen; soms (in 1964) is er een kleine invasie.” Zou er nu wederom sprake zijn van een invasie? Tijdens het Zeelandweekend hebben meerdere mensen er een paar gezien....

Maar daar bleef het niet bij: een paar dagen later spotte hij bij de Loswal-Dreischor een kruiskwal. Misschien net iets minder zeldzaam dan de heek, maar bijzonder mooi. De foto die hij daarvan maakte tref je hieronder.

Behalve dat ik het gewoon mooie foto’s vind van twee bijzondere waarnemingen, en ze jullie ze daarom graag wil laten zien, wil ik maar zeggen: blijf bij elke duik goed kijken, en ‘plak niet te snel een naam op het beestje’!

IMG 9168-kruiskwal

Kijk goed en onthoud hoe hij er uit ziet. Met behulp van de mede-duikers, determineergidsjes of Google-afbeeldingen kom je er soms achter dat je ineens iets bijzonders hebt gezien. En dat maakt een ogenschijnlijk gewone duik dan ineens tot een bijzondere!

Last Update: General update: 14-06-2022 08:07

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Nederland Onderwaterland Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*, 4*.
Schema Senioren en jeugd Duikverhalen Nederland Sitemap
  Specialisaties   De Buddylijn  
  1* of 2* instructeur      

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.