zoeken

Sidemount duiken bij DTW

sidemountduikerSidemount duiken is een nieuwe trend in het hedendaagse duiken. De eerste duikers van Duikteam Woerden hebben reeds kennis gemaakt met die trend.

Enthousiast geworden door de proefduik, zijn Lex en Bram inmiddels aan het overstappen op dit systeem. Dus binnenkort kunnen jullie de eerste sidemount duikers binnen Duikteamwoerden begroeten!

Nu inmiddels 2 jaar later duiken er 3 personen binnen DTW met het side mount systeem, te weten Bram, Walter en Lex.

sidemount grotduiker met flessen ervoor

Het sidemount duiken komt oorspronkelijk uit het grotduiken. Omdat je je tanks niet traditioneel op je rug draagt, maar ze bevestigt met een speciaal ontworpen harnas langs je lichaam, heb je als duiker een veel platter profiel. Hierdoor kun je verder de grotten in. Het systeem geeft bovendien een perfecte balans in het water en veel meer bewegingsvrijheid vanwege een vrije rug. Het is dan ook logisch dat het zijn weg nu ook naar het open water vindt.
Sidemount duiken geeft een perfecte balans in elke houding; het maakt niet uit wat je positie is, je blijft controle houden over je ligging. In nauwe grotten is het een vereiste, in het open water een verademing. Zelfs je blikveld wordt vergoot omdat je nooit meer je hoofd tegen je kranen stoot, die zitten comfortabel langs je zij.

Verder brengt Sidemount duiken nog een groot aantal voordelen met zich mee:

  1. Zo kun je op een eenvoudige manier dubbele tanks meenemen met een grotere gasreserve. Deze 'dubbelset' is overal ter wereld verkrijgbaar: je pakt gewoon twee losse tanks tegelijk mee in plaats van een zware dubbelset. Deze tanks kun je boven water rustig klaar leggen aan de waterkant, zodat je zonder iets op je rug het water kan inlopen en pas daar bevestig je beide tanks.
  2. Omdat je met twee flessen duikt met onafhankelijk van elkaar werkende automatensets word de veiligheid aanzienlijk vergroot.
  3. De kranen zitten in het zicht onder je, zodat je bij calamiteiten heel eenvoudig een fles kan afsluiten
  4. Verder zijn diverse fotografen erg enthousiast over deze manier van duiken, want door met je ellebogen op de beide kranen van de flessen te steunen heb je als het ware een statief bij je!

trimvest sidemount flessen pimia na gebruik

                   Sidemount trimvest                                                    Flessenset sidemount

Er zijn diverse systemen te koop op de markt, sommige systemen komen rechtstreeks uit het grotduiken, waardoor de balans nog niet optimaal is. Andere systemen zijn al een aantal jaren doorontwikkeld voor het open water duiken.

Nieuwsgierig? Kijk eens naar de volgende filmpjes:
Sidemount essentials training with Steve Martin  en  Wreck diving in sidemount configuration.

Verder zijn er diverse mogelijkheden om een introductie sidemount duiken te doen, bekende scholen zijn o.a. Pimia (kosten 35 euro) en Pacific (kosten 59 euro)

Last Update: General update: 14-06-2022 08:07

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Nederland Onderwaterland Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*, 4*.
Schema Senioren en jeugd Duikverhalen Nederland Sitemap
  Specialisaties   De Buddylijn  
  1* of 2* instructeur      

Copyright ┬ę 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.