zoeken

De zeedonderpad

Deze ‘Nederland Onderwaterland’ is gewijd aan de zeedonderpadden. Iedereen die regelmatig in de Zeeuwse wateren duikt kent ze vast wel. Er komen in onze streek twee soorten voor: de gewone zeedonderpad, die wel een halve meter groot kan worden en de groene zeedonderpad die niet verder komt dan ongeveer 18 cm.

donderpad-lichte-kleurDe Gewone zeedonderpad wordt gemiddeld 30 centimeter lang, maar kan dus nog veel groter woden. De kop is breed en plat met stekels. Het lichaam is kegelvormig. Met twee rugvinnen, waarvan de eerste is voorzien van stevige stekels.De borstvinnen zijn waaiervormig. Op het kieuwdeksel zitten twee stekels. De bovenste stekel op de rand van de kieuwplaat is kleiner dan de oog-diameter.

Bij de Groene zeedonderpad is de stekel groter. Ook hebben deze dieren schubben langs de zijlijn, die bij de gewone zeedonderpad ontbreken. Ook de aanwezigheid van de zogenaamde stekel bij de mondhoeken maakt determinatie mogelijk (deze op de grote foto is dus duidelijk een gewone zeedonderpad.

Omdat de dieren vaak stilliggen en goed kunnen worden benaderd, zijn deze kenmerken  goed waarneembaar. De stekels op hun vinnen en kieuwdeksel zijn niet giftig maar een steek kan wel erg pijnlijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat de gewone zeedonderpad iets algemener is dan de groene. Het lichaam is vlekkerig bruin tot donkerbruin. In de paartijd is de buik van het mannetje mooi rood en van het vrouwtje oranje.

eieren-groene-zeedonderpadZe zijn in hun tweede levensjaar geslachtsrijp en leggen hun eieren tussen stenen. De paring vindt plaats gedurende de wintermaanden, waarbij het vrouwtje inwendig wordt bevrucht. Hierbij houdt het mannetje haar met zijn grote borst- en buikvinnen vast. Nadat de eieren op stenen of wieren in klompen zijn afgezet worden ze nog vijf weken door het mannetje bewaakt. De eieren van de zeedonderpad zijn rood gekleurd. En de nesten kunnen enkele tientallen centimeters
groot worden.

Zeedonderpadden jagen vooral ‘s nachts. Het voedsel van de zeedonderpad bestaat uit allerlei bodemdieren zoals kreeftachtigen, vissenlarven en jonge vissen. Ze staan bekend om een grote vraatzucht. Ze zijn niet interessant voor de visboer omdat ze vol graten zitten.

Vissers noemen de zeedonderpad ook wel knorhaan, net als de ponen, omdat deze vissen een knorrend geluid kunnen maken als je ze oppakt.
eieren-gewone-zeedonderpadEn juist in deze koude maanden is het een sport om de mannetjes te zoeken: ze bewaken de eieren en zijn dan heel goed te bekijken. En het plaatje wordt natuurlijk helemaal compleet door die fraaie eieren. Zoals al gemeld, de eieren zijn roze-rood. Men zegt dat de kleur bij de groene varieert van groen, geel, bruin tot bijna zwart, wanneer ze op punt van uitkomen staan... Maar of dat een goed en betrouwbaar onderscheidend kenmerk is, is me niet helemaal duidelijk.

De larven, die net uit het ei gekomen zijn, worden door het zeewater meegevoerd en komen pas weer naar de kust, wanneer ze 13-14 mm lang zijn.
En dan hebbn ze twee jaar om oud genoeg te worden om zelf weer eieren te leggen...

Last Update: General update: 18-10-2022 18:47

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Nederland Onderwaterland Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*, 4*.
Schema Senioren en jeugd Duikverhalen Nederland Sitemap
  Specialisaties   De Buddylijn  
  1* of 2* instructeur      

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.