zoeken

Zeer zeldzame blauwe Galathea's in de Oosterschelde

blauwe galatheaSportduikers hebben in 2013 en 2014 twee felblauw gekleurde Zwarte galathea’s in de Oosterschelde aangetroffen. De normale kleur van deze krabben is oranje tot donkerrood. Slechts een op de twee miljoen dieren vertoont deze zeldzame blauwe kleurafwijking. Het feit dat er twee op onze kust zijn aangetroffen toont aan dat de populatie van galathea’s, die ook oprolkreeften worden genoemd, lokaal zeer groot is.

Amerikaanse onderzoekers hebben in 2005 het chemisch mechanisme ontdekt waardoor de karakteristieke donkerblauwe tot donkerpaarse kleur van de schaal van sommige krabben en kreeftensoorten ontstaat. In de schaal van deze zeedieren zit het eiwit beta-crustacyanine, waaraan astaxanthine, een kleurstofmolecuul, vast zit. Astaxanthine zelf is oranje, maar gekoppeld aan het eiwit beta-crustacyanine wordt dit complex donkerblauw. Zo zit het ook in de schaal van sommige krabben en kreeften en draagt het bij aan de voor sommige soorten karakteristieke donkere kleur. Door een genetische aandoening produceren ongeveer een op de twee miljoen dieren een extreem grote hoeveelheid van het eiwit en dat zorgt er juist voor dat de schaaldieren een extreem felblauwe kleur krijgen. Er worden ook tussenvormen gevonden waarbij de blauwe kleur ook duidelijk aanwezig is maar niet zo extreem.

Dblauwe kreefte felblauwe schaaldieren zijn zeer zeldzaam en worden slechts zelden, maar wel op meerdere plaatsen in onze wereldzeeën, aangetroffen. Daarom is het dan ook des te opmerkelijk dat sportduikers in 2013 en 2014 zelfs twee blauwe Zwarte galathea’s in de Oosterschelde hebben aangetroffen.

De wetenschappelijke naam van de dit zeedier is Galathea squamifera (Leach,1815). En hoewel het uiterlijk van dit schaaldier doet vermoeden dat het een kreeftachtige is behoren ze tot de krabben en wel tot de infraorde van de Anomura. Deze groep krabben is te herkennen aan één paar schaarpoten, drie paar goed ontwikkelde looppoten en een rudimentair, minimaal ontwikkeld vijfde pootpaar dat opgevouwen tegen de achterkant van het rugschild ligt. Galathea’s worden ook met de Nederlandse naam oprolkreeft aangeduid. De soort heeft een maximale lengte van het rugschild van 6,5 centimeter. Het is een schuw dier dat meestal verscholen tussen stenen en oesters zit.
 
Een op de twee miljoen is zeer zeldzaam maar er zijn nog veel zeldzamere kleurvarianten van kreeften bekend! Door andere genetische aandoeningen zijn circa 1 op de 30 miljoen kreeften geel of calico-gevlekt, gekleurd als een lapjeskat. Meer informatie over de kleur van kreeften is te vinden op de Nederlandstalige website van de New Scientist en de Universiteit van Maine.

Last Update: General update: 18-10-2022 18:47

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Nederland Onderwaterland Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*, 4*.
Schema Senioren en jeugd Duikverhalen Nederland Sitemap
  Specialisaties   De Buddylijn  
  1* of 2* instructeur      

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.